Jyväskylän Veneseura ry Jyväskylän Veneseura ry
Ajankohtaista - arkisto

15.07.2013

Nikea MM –kisoissa Italiassa


Poliisit sulkivat kaupungin kadut liikenteeltä ja paraatitytöt lähtivät puhallinorkesterin tahdittamina vetämään avajaisparaatia kohti vanhan linnoituksen pihaa. Näin juhlavasti avattiin Lightning -luokan MM –purjehdukset Italiassa Castiglione del Lago:n kaupungissa!

Avajaisparaati

Avajaisparaati!

Nikea sijoittui ensimmäistä kertaa MM –tasolla 30 parhaan joukkoon ollen lopussa sijalla 29. Eurooppalaisista venekunnista olimme kolmanneksi paras kun parhaana eurooppalaisena oli sveitsiläisvene sijalla 21. Edellisellä viikolla oli purjehdittu samalla paikkakunnalla EM kisat joissa Nikea oli 8. joten MM:ssä tapahtui selvä parannus. Lightning luokan synnyinmaa USA näytti taas vahvuutensa ottamalla kolmoisvoiton. MM –kisaan osallistui 46 venettä edustaen kymmentä eri maata ja viittä eri mannerta.

Kilpailut käytiin pääsääntöisesti hyvin heikkotuulisessa kelissä. Aamuisin oli aivan tyyntä ja tuuli virisi vasta iltapäivällä paitsi parina päivänä, jolloin ei saatu ajettua yhtään lähtöä. Poikkeuksen muodosti yksi kovatuulinen päivä jolloin mm. kolme venettäkin kaatui. Nikeakin meinasi kerran mennä spinnuajossa keulan kautta ympäri, kun keula sukelsi syvälle aaltoon täyttäen veneen vedellä.

Kilpailullisesti haasteellisinta oli onnistua ison fleetin starteissa, joista me emme saa Suomessa kokemusta. Samoin ensimmäisellä kryssillä vapaan tuulen löytäminen ja sitä kautta sovitun taktiikan toteuttaminen osoittautui erittäin vaikeaksi yhtälöksi.

Kilpailun järjestäjä oli panostanut erinomaisesti kisojen turvallisuuteen. Vesillä oli kymmenkunta kumivenettä, sotilaspoliisi Carabinieri ja palokunnan pintapelastusyksikkö. Rannalla lisäksi päivysti koko ajan ambulanssi miehistöineen.

Carabinieriin hinauksessa kohti rantaa

Kilpailut purjehdittiin Lago Trasimeno –järvellä n. 150 km Roomasta pohjoiseen. Järvi on varsin erikoinen, koska siihen ei tule eikä siitä lähde yhtään jokea! Järvi on lähes pyöreä ja halkaisijaltaan n. 10km. Rannoilta vesi syvenee hyvin nopeasti 3:een metriin, mutta keskisyvyys on vain 4m ja syvinkin kohta ainoastaan 6,5m.

Kisareissuhan ei ole pelkkää purjehdusta. EM ja MM kisojen välissä oli muutama vapaapäivä, jotka tarjosivat hienon mahdollisuuden tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Tutustuimme mm. yhteen maailman suurimmista tippukiviluolastoista, joka löydettiin vasta vuonna 1971. Luolastossa kävelty 1,5km pitkä opastettu reitti oli täynnä aivan uskomattomia luonnon ihmeitä. Samalla matkalla kävimme ihailemassa myös San Marinon pikkuvaltiota. Auton mittariin kertyi neljä viikkoa kestäneen matkan aikana 7030km.

San Marinossa

FIN-14364 Nikea

Samppa J Salminen

Tero Kotimäki

Antti Kanninen

Kisojen tulokset:

Tippukiviluolasto: Grotte di Frasassi

 Lisää kuvia kuvagalleriassa.

Kategoria: Kilpapurjehdus
Kirjoittaja: Kalle

Jyväskylän Veneseura ry | PL 64 40101 Jyväskylä | email jvs (ät) jvs.fi | Kotisatama Juurikkasaari, Säynätsalo | N 62°08.868' E 25°46.512'

Rekisteriseloste | Tulevat tapahtumat | Uutiset |  Yhteystiedot | Hae jäsenyyttä | Ilmoita osoitteenmuutoksesta JVS Facebookissa

Yhteistyökumppanit Viestintätoimisto Medita | ICT-palvelut Protacon Solutions | Juhlatalo Juurikkasaari | Säynätsatama