Jyväskylän Veneseura ry Jyväskylän Veneseura ry
Ajankohtaista - arkisto

18.07.2013

Synsam Päijännepurjehdukseen odotetaan reipasta luovikeliä


Sisävesien suurtapahtuma, Synsam Päijännepurjehdus käydään sääennusteiden mukaan koleassa, mutta reippaassa vastatuulessa. Lähtölinjalle odotetaan lauantaina 140 venekuntaa ja lähes 600 purjehtijaa. 

Mikäli tuulet kehittyvät tämänhetkisen ennusteiden mukaisesti, Padasjoelta lähdetään lauantaina kohti Kelventeen eteläpään kapeikkoja 5–7 m/s sivutuulessa tai sivumyötäisessä, joten Padasjoenselällä nousevat näyttävät spinaakkerit. Kohti Tehinselkää ja Jyväskylää käännytään luovimaan reippaassa pohjoistuulessa. Maaliin Korpilahdelle nopeimpia veneitä voidaan odottaa lauantai-iltana. 

  

Synsam Päijännepurjehdus alkaa Padasjoen Laivarannassa jo torstaina PrePäitsi Junior -ratakilpailun myötä. Perjantaihin jatkuvassa kilpailussa mittelevät taidoistaan jollapurjehtijat Optimisti, Zoom 8, Laser ja 28er -luokissa. 

Samaan aikaan Padasjoelle alkavat kokoontua myös pääkilpailun osanottajat. Varsinaisen Päijännepurjehduksen ensimmäinen lähtö tapahtuu lauantaina 20.7.2013 kello 10 Padasjoen sataman aallonmurtajan edustalta. Lähtöjä on viisi ja ne ovat puolen tunnin välein.  

Parhaita katselupaikkoja yleisölle tarjoaa Padasjoen Laivarannan satama-alue ja aallonmurtaja. Veneellä jännittävimpiä hetkiä voi seurata  Päijänteen kansallispuistoon kuuluvan Kelventeen harjusaaren eteläpuolella Huovarin ja Kirkkosalmen kapeikoissa. Pohjoisessa kisaa ja purjeveneitä kannattaa tulla seuraamaan Korpilahden satamaan lauantai-iltana ja sunnuntaina. 

 

Päijänne-ruorista tiukka kamppailu

Kilpailu sisävesien nopeimman veneen Päijänne-ruorista on viime vuosina houkutellut kilpailuun urheiluveneitä, joissa Päijänteen kevyisiin tuuliin haetaan vauhtia äärimmäisen suurella purjepinta-alalla. 

Tänä vuonna hallitsevan mestarin, Heinolan "Auvon" haastaa Salon Pursiseuraa edustava Lutra 25 -tyyppinen "Alice" sekä Jyväskylän Veneseuraa edustavat Flying Tiger -tyyppinen "Tigru" ja Farrier-kolmirunkovene "Flying By". 

Ruoria tavoittelevat myös kevyet ja nopeat E-Scow -veneet. Kevytvenemäinen E-Scow on vanha, Yhdysvaltojen suurilta järviltä peräisin oleva veneluokka, jonka nopeiden urheiluveneiden ystävät toivat Suomeen 2000-luvulla. 

Viime vuoden Päijännepurjehduksessa kymmenen tunnin haamurajan alittivat Auvon lisäksi E-Scow -veneet Loiskis ja Pii sekä kolmirunkovene Flying By.  

 

Kovatasoinen H-veneluokka

Siinä missä modernit urheiluveneet ovat ominaisuuksiltaan äärimmäisiä, voi H-venettä kutsua klassiseksi, kapeaksi saaristopurreksi. Perinteinen H-veneluokka on Päijännepurjehduksessa yhä vilkas ja kovatasoinen. 

H-veneluokassa on mukana sekä nuoria purjehtijoita että kokeneita, jo ensimmäisessä Päijännepurjehduksessa vuonna 1973 kilpailleita konkareita. H-veneitä on ennakkoon ilmoittautunut mukaan 17. 

Keskenään samanlaiset yksityyppiveneet kilpailevat ilman laskennallisia tasoituksia, joten H-veneluokassa todella vertaillaan miehistön taitoja. Päijännepurjehduksen kaltaisessa matkakisassa on tosin aina myös hieman sijaa hyvälle onnelle, mikäli tuuli sattuu puhtaltamaan suotuisammin toisella puolella selkää. 

  

Ennätysmäärä osallistujia 1980-luvulla

Päijännepurjehduksen osanottajamäärä on 2000-luvun alusta alkaen vakiintunut 140 veneen tienoille. 

Suurimmilleen osanottajamäärä kohosi 1980-luvulla, jolloin veneitä oli mukana pitkälti kolmatta sataa. Ennätysvuonna 1985 mukaan ilmoittautui 261 venettä ja  maaliin saakka pääsi 243 venekuntaa. 

Ennätysvuosien osanottajamääriin ei enää päästä, sillä Päijänteen pursien koko ja miehistön määrä on kasvanut huimasti. 1980-luvulla tyypillinen Päijännepurjehdukseen osallistuva vene oli tyypillisesti kolmen hengen miehistöllä purjehdittava H-vene, Albin Express, Avance 24 tai Lightning. Nyt moni osallistuvista matkaveneistä ottaa kyytiinsä kahden H-veneen miehistön. 

Päijännepurjehduksen järjestävät Jyväskylän Veneseura ja Lahden Purjehdusseura. Kilpailun lähtö on vuorovuosin Padasjoella ja Jyväskylässä. Päijännepurjehdus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973.

Ajantasaista tietoa tapahtumasta: www.paijannepurjehdus.fi

 

Kategoria: Kilpapurjehdus
Kirjoittaja: mika

Jyväskylän Veneseura ry | PL 64 40101 Jyväskylä | email jvs (ät) jvs.fi | Kotisatama Juurikkasaari, Säynätsalo | N 62°08.868' E 25°46.512'

Rekisteriseloste | Tulevat tapahtumat | Uutiset |  Yhteystiedot | Hae jäsenyyttä | Ilmoita osoitteenmuutoksesta JVS Facebookissa

Yhteistyökumppanit Viestintätoimisto Medita | ICT-palvelut Protacon Solutions | Juhlatalo Juurikkasaari | Säynätsatama