Jyväskylän Veneseura ry Jyväskylän Veneseura ry
Ajankohtaista - arkisto

23.10.2015

Majakkapäivän elokuvia Jyväskylässä 31.10.


Suomen Majakkaseuran perinteinen jokasyksyinen elokuvakiertue saapuu Jyväskylään lauantaina 31.10. Uutuuselokuvat nähdään ilmaisnäytöksessä Keski-Suomen museossa (Alvar Aallonkatu 7) kello 12–14.

Suuren majakkapäivän uutuuselokuvat ovat ”Märketin majakanvartija” ja ”Yössä keinuva valo - tarinoita Itämeren majakkalaivoista". Lisäksi esittelyssä ja myynnissä seuran kustantama uusi suurteos ”Märket – majakkasaari kahden maan rajalla” ja muita seuran tuotteita.

Suomen Majakkaseura kerää elokuvakiertueella ja siihen liittyvällä myynnillä varoja majakoiden kunnostustyöhön, jota se tekee Märketin majakalla Ahvenanmaalla ja Gustavsvärnissä Hangossa. 

Majakkapäivä Jyväskylässä

Jorma "Patu" Patanen ja merikapteeni Seppo Laurell Yössä keinuva valo -elokuvan kuvauksissa.  

Märketin majakanvartija
"Märketin majakanvartija" on Ilmari Ahon ohjaama, majakanvartija Kee Erikssonin runsaasti kehuja saanut henkilökuva (35 min.). Siinä on käytetty uusien kuvausten lisäksi materiaalina Kee Erikssonin vuosina 1975–76 majakan vielä ollessa miehitettynä kuvaamaa ainutlaatuista materiaalia. 

Itämeren majakkalaivat
Toisena juuri ensi-iltansa saaneena uutuuselokuvana nähdään Sakari Mannisen ohjaama 41 minuutin dokumentti "Yössä keinuva valo – tarinoita Itämeren majakkalaivoista". Elokuvassa kerrotaan viiden majakkalaivan tarina. Pisimpään kuvataan Kotkassa nyt sijaitsevan majakkalaiva Kemin tarinaa ja Haminassa sijaitsevan majakkalaiva Helsingin tarinaa, myös "kotkalaislähtöinen" majakkalaiva Relandersgrund on näkyvästi esillä. Muut laivat sijaitsevat Tukholmassa ja Pietarissa.

Majakkalaivaelokuvan oppaana toimii Suomen paras majakkalaivojen asiantuntija, merikapteeni Seppo Laurell. Elokuvassa hän kiertää sekä Kemi-laivalla että Helsinki-laivalla, jonka kohtaloihin hänellä on omakohtainen kokemus. Elokuvassa nähdään Laurellin kuvaamaa ainutlaatuista materiaalia Helsinki- eli Hyöky-laivan "viimeisestä" matkasta vuonna 1984. 

Kirja Märketin majakasta
Suomen Majakkaseuran pitkäaikainen suurtyö, kirja Märketin majakasta on myös valmistunut viime viikolla. Se esitellään Hyvinkään tilaisuudessa ja on siellä myynnissä erikoistarjouksena. Kyseessä lienee ainakin Euroopan paras yhtä majakkaa käsittelevä teos, jossa käsitellään myös yksilöiden historiaa virallisen historian lisäksi koskettavalla tavalla. Viihdyttäväksikin tarkoitettu kirja sisältää runsaasti kuvauksia sota-ajasta ja yli sadasta haaksirikosta Märketin vesillä.

Kategoria: Seuratoiminta
Kirjoittaja: mika

Jyväskylän Veneseura ry | PL 64 40101 Jyväskylä | email jvs (ät) jvs.fi | Kotisatama Juurikkasaari, Säynätsalo | N 62°08.868' E 25°46.512'

Rekisteriseloste | Tulevat tapahtumat | Uutiset |  Yhteystiedot | Hae jäsenyyttä | Ilmoita osoitteenmuutoksesta JVS Facebookissa

Yhteistyökumppanit Viestintätoimisto Medita | ICT-palvelut Protacon Solutions | Juhlatalo Juurikkasaari | Säynätsatama