Jyväskylän Veneseura ry Jyväskylän Veneseura ry
Huviveneiden turvallisuuskatsastukset

Yleistä veneiden katsastuksista

Veneen katsastus

Vuosikatsastusta tekemässä katsastuspäällikkö Urpo Linjama työssä ja kippari Ilkka Lilja. Tärkeisiin katsastuskohteisiin kuuluvat turvallisuuden kannalta oleellisimmat tekijät ja varusteet, kuten sammuttimen kunto. Kuva: Vesa T. Lilja. 

 

Vuosikatsastus

Vuosikatsastus tehdään joka kevät kesäkuun loppuun mennessä. Sovi katsastusajasta suoraan katsastajan kanssa. Turvallisuuskatsastus on ehdoton edellytys JVS:n perälipun, sataman ja tukikohdan käytölle. Katsastuksen laiminlyönti johtaa JVS:n satamapaikan menetykseen. 

Jos veneesi on JVS:n rekisterissä, mutta se katsastetaan muualla, toimita katsastusdokumentit JVS:n katsastuspäällikölle. Näin tieto vuosikatsastuksesta voidaan merkitä seuran venerekisteriin.

Myöhäisempään katsastukseen on oltava pätevä syy. Katsastusmiehet perivät varsinaisen katsastuskauden jälkeen kaksinkertaisen maksun. 

Huomioikaa vakuutusyhtiöiden säännöt. Joissain yhtiöissä sovelletaan korotettua omavastuuta mikäli venettä ei ole katsastettu 30.6. mennessä.

Muista ottaa uusintakatsastukseen mukaan alustodistus, peruskatsastuspöytäkirja sekä maksukuitti seuran jäsenmaksun suorittamisesta. 

Peruskatsastus

Peruskatsastus suoritetaan joka viides vuosi sekä aina seuraan liittyville veneille, veneen vaihtaessa omistajaa tai jos vene on vaurioitunut. Seura voi myös peruskatsastuttaa aina kun siihen katsotaan olevan aihetta. Peruskatsastus tehdään kaksivaiheisena, toinen runkokatsastuksena veneen ollessa maissa ja toinen veneen ollessa vesillä veneilyvalmiina.

Runkokatsastuksessa tarkastetaan ulkopuolelta veneen runko, ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit. Sisäpuolelta tarkastetaan vastaavat kohteet sekä moottori.

Koska peruskatsastus alkaa maalla ennen veneen vesillelaskua, joten ota yhteyttä katsastajaan hyvissä ajoin. Purjeveneen riki tarkastetaan aina myös pystytettynä, vesillelaskun jälkeen. Muista sopia peruskatsastuksesta ennen veneen vesillalaskua myös silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa.

Venetodistus ja katsastustarra

Jäsenseuroihin koulutetut katsastajat katsastavat seurojen jäsenten veneitä liittojen yhdessä ylläpitämän katsastusohjeiston mukaisesti. Katsastetuille veneille annetaan venetodistus sekä katsastustarra merkiksi suoritetusta katsastuksesta. Useat vakuutusyhtiöt antavat alennuksia katsastettujen veneiden vakuutusmaksuista.

Katsastus ei poista aluksen päällikölle kuuluvaa vastuuta siitä, että vene on vesille lähdettäessä sellaisessa kunnossa, että aiottu matka voidaan suorittaa sillä turvallisesti.

JVS:n katsastajien palvelut on tarkoitettu oman seuran jäsenille. Tarvittaessa voimme avustaa myös muiden vene- ja pursiseurojen jäseniä turvallisuus- ja katsastusasioissa.

Vapaaehtoista veneilyturvallisuustoimintaa

Huviveneiden turvallisuuskatsastustoiminta on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n jäsenseurojen harjoittamaa vapaaehtoista veneilyturvallisuustoimintaa. Katsastuksella pyritään varmistamaan, että vene on rakenteiltaan ja varusteiltaan sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti käyttää niillä vesialueilla ja niissä olosuhteissa, joihin se on tarkoitettu.

Katsastetut veneet merkitään SPV:n ja JVS:n venerekisteriin. Lisäksi omistajan pitää huolehtia veneensä rekisteröinnistä viranomaisten ylläpitämään vesikulkuneuvorekisteriin. 

Edellytys seuran palvelujen käytölle

Vaikka turvallisuuskatsastukset ovat vapaaehtoisia, vuosittainen veneilykauden alkaessa tehtävä katsastus on ehdoton edellytys seuran palvelujen käytölle. Vain katsastetut veneet voivat käyttää veneseuralippua (veneseuran perälippua), satamaa ja tukikohtaa sekä Päijänteen muiden seurojen tukikohtia.

JVS:n katsastajat

SPV:n katsastussivu (mm. katsastusluokat)

07.05.2019

Ilmoittautumiset 10.6.2019 mennessä

07.05.2019

Juurikkasaaressa touko-kesäkuun vaihteessa

28.04.2019

Jyväskylän Monitoimitalolla tiistaina 28.5.2019 klo 18.00.

02.04.2019

Katso lista verkkosivulla

21.01.2019

EA1-koulutus 8. - 9.3.2019

06.05.2018

Asiasta on ilmoitettu viranomaisille

28.04.2018

Vesitiiviys sekä valon väri ja valovoimaa tarkasteluun

11.04.2018

Vuonna 2018 peruskatsastettavien veneiden lista päivitetty

24.03.2018

LähiTapiolan kustantama kurssi 16.5.

08.02.2018

SPV täsmentää teknisiä vaatimuksia


Jyväskylän Veneseura ry | PL 64 40101 Jyväskylä | email jvs (ät) jvs.fi | Kotisatama Juurikkasaari, Säynätsalo | N 62°08.868' E 25°46.512'

Rekisteriseloste | Tulevat tapahtumat | Uutiset |  Yhteystiedot | Hae jäsenyyttä | Ilmoita osoitteenmuutoksesta JVS Facebookissa

Yhteistyökumppanit Viestintätoimisto Medita | ICT-palvelut Protacon Solutions | Juhlatalo Juurikkasaari | Säynätsatama